Mogen we ook afscheid nemen van tradities?

In Nederland houden we ons bij een afscheid – een begrafenis of crematie – nog vaak vast aan tradities. De vraag die wij regelmatig krijgen, is hoe nabestaanden afscheid kunnen nemen op een persoonlijke manier volgens hun eigen waarden, waarbij tradities geen of in mindere mate een rol spelen.

Op deze pagina leest er alles over. Natuurlijk staan wij ook altijd voor u klaar voor persoonlijk advies en zorg.

Waar komen tradities vandaan?

In Nederland komen tradities tijdens een uitvaart vooral voort vanuit religie. Denk aan de pastoor of dominee die bij de uitvaart een belangrijke rol had. De familie had als het ware slechts een paar keuzes, er konden een paar muziekstukken worden gekozen en een kist en daar bleef het vaak bij.

Tegenwoordig zien we een steeds meer persoonlijke invulling van de uitvaart en dat tradities een minder belangrijke rol innemen bij het regelen van een begrafenis of crematie. De persoonlijke keuze om echter wel aan tradities vast te blijven houden is natuurlijk ook goed. Een afscheid moet immers bij de overledene en de nabestaanden passen.

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

Tijden veranderen, tradities tijdens begrafenissen en crematies veranderen

Persoonlijke wensen komen steeds vaker terug bij begrafenissen en crematies. Zoals de keuze voor eigen muziek, de kledingstijl en foto’s en video tijdens het afscheid. En de keuze om het leven van de overledene te vieren in plaats van te rouwen. Op online wensenlijsten die mensen tijdens hun leven maken wordt bijvoorbeeld regelmatig beschreven dat gasten vrolijk gekleed langs moeten komen. Door dit soort wensenlijsten zijn de familie en andere nabestaanden daardoor op de hoogte van de wensen voor, tijdens en na het afscheid en kunnen ze daaraan ook voldoen. Ook de keuze voor uitvaartmuziek is veranderd. Er wordt steeds vaker afscheid genomen van traditioneel veel gekozen muziekstukken. Steeds vaker wordt muziek gekozen waar een dierbare het liefst naar luisterde en waar goede herinneringen aan zijn.

westerveld-begraafplaats-crematorium-kaars aansteken
“Laatst hadden we een uitvaart van een man. Die was, denk ik, begin 80 en hield ontzettend veel van discomuziek. Zijn drie dochters hadden de wens dat tijdens de uitvaart terug te laten komen. Zij besloten dat het laatste lied, voor iedereen terug zou keren naar de aula, een discoknaller moest zijn. Het volume moest aardig omhoog en de drie dochters begonnen te dansen rond de kist. Vervolgens zag je tijdens het dansen in de aula dingen gebeuren. Dat kan tegenwoordig gewoon, dat is bijzonder.”

Tradities kunnen helpen tijdens een uitvaart

Ondanks dat we steeds meer uitvaarten – begrafenissen en crematies –  waar tradities een minder belangrijke rol spelen, kunnen deze ook juist helpen. Tradities geven immers ook houvast en een bepaalde zekerheid. Voor mensen met een religieuze achtergrond staat de invulling van de uitvaart in grote lijnen vaak vast. Maar het is belangrijk dat een uitvaart bij de dierbare en nabestaanden past en dat anderen op een eigen wijze uw afscheid kunnen nemen. Wij noemen dat een afscheid volgens eigen waarden.

Wilt u verder praten? Wij staan voor u klaar.​

Ook de keuze om wel of niet aan tradities vast te houden is persoonlijk. Onze adviseurs helpen en inspireren u graag. Of vind direct een uitvaartverzorger die u begeleidt naar het afscheid.

Tekst over persoon

Westerveld biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Westerveld kunt u hiervoor een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Westerveld biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.