Een afscheidsspeech maken. Hoe doet u dat?

Het speechen tijdens een afscheid is een bijzonder moment. Een moment dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan invullen. Hoewel verdriet tijdens een speech een belangrijke rol speelt, is er ook bijna altijd wel ruimte voor anekdotes of vrolijke verhalen. Toch vragen velen zich af of er wel gelachen mag worden tijdens een afscheid. En hoe laat u zoiets terugkomen in de afscheidsrede? Hoe staat u voor een zaal tijdens een speech? 

Op deze pagina gaan we daar dieper op in.

Tekst op uw eigen manier​

Op de dag van het afscheid zijn er altijd vrienden en nabestaanden die willen spreken. Met name kinderen maken graag gebruik van dat moment. Wanneer u echter niet gewend bent om in het openbaar te speechen, kan dat een spannend moment zijn. Bepaal daarom vooraf hoe u het wilt aanpakken: serieus of met ruimte voor een lach.

Het is ook belangrijk om daarbij in acht te nemen hoe de overledene in het leven stond. Wanneer een lach daarbij past, dan kan dat de spanning bij u en de aanwezigen breken. Uiteraard is er alle vrijheid om zelf de tekst voor het afscheid van een dierbare te bepalen. Er zijn hiervoor geen vaste regels, maar vaak helpt het wel om de tekst op te delen in een aantal stappen.

Bedenk bijvoorbeeld eerst wat het voornaamste is wat u wilt zeggen, en ga daarna pas aan de slag met de inhoud van de tekst. Dat kan chronologisch, maar het aanstippen van verschillende thema’s is ook een goede insteek. Privé, werk, vakanties, overal zijn interessante verhalen en anekdotes over te vinden en te vertellen. 

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

Tips voor het maken van een goede afscheidsspeech.

Bij het schrijven en voorlezen van teksten om afscheid te nemen van een dierbare is het belangrijk dat u niets vergeet. Hieronder staan handige tips waardoor het schrijven van zo’n speech net wat eenvoudiger wordt. 

Zo kunt u de allermooiste en meest bijzondere momenten op verschillende plekken in de speech terug laten komen. Zie het als een laatste ode aan de persoon waar u van hield. Op uw eigen manier.

afscheidsspeech voorbereiden

Afscheidsspeech voorbereiden.

Spreken op een afscheidsceremonie is met niets te vergelijken. Ook mensen die wekelijks groepen personen toespreken, kunnen er moeite mee hebben. Het oefenen van de speech helpt, maar het vooraf regelen van een stand-up is ook belangrijk.

Oefenen

Schrijf uw speech uit en neem deze meermaals door. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel staan, kijk hoe u reageert op bepaalde woorden en check goed of het allemaal naar wens verloopt. Vaak komen mensen tijdens het vooraf uitspreken van de speech op woorden die beter in de zin of bij de persoon passen. Het tonen van emoties in een speech is normaal. Spendeer voldoende tijd aan het oefenen. 

 

Zorg voor een back-up

Goed oefenen of de speech uit het hoofd kennen betekent niet dat het speechen op het moment zelf altijd goed gaat. Soms worden sprekers overvallen door emoties. Het is verstandig iemand te vragen die het kan overnemen wanneer het u tijdens de speech even te veel wordt – een soort back-up. Dit zorgt ook voor rust in uw hoofd.

 

hoe schrijf je een afscheidsspeech
Urnengraven op Westerveld op een prachtige plek in het gedenkpark

De uitvaartspreker laten speechen

U kunt de uitvaart ook laten begeleiden door een uitvaartspreker. Dit zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het op een mooie manier overbrengen van bijzondere en ontroerende boodschappen. Op deze manier kunt u de overledene een laatste eer bewijzen zonder dat u zelf hoeft te speechen.

Een afscheid hoort persoonlijk te zijn. Zoals de overledene het had gewild. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of creëer samen met een uitvaartverzorger het mooiste afscheid. Met of zonder humor, dat is aan u.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Onze adviseurs gaan er graag met u over in gesprek. 

Begraven of cremeren

Voornaam Achternaam

Tekst over persoon

Begraven of cremeren

Voornaam Achternaam

Tekst over persoon

Begraven of cremeren

Voornaam Achternaam

Tekst over persoon

Westerveld biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Westerveld kunt u hiervoor een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Westerveld biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.