Hoe begint u als nabestaande met afscheid nemen?

Afscheid nemen begint voor de nabestaanden vaak pas na de uitvaart. Het is een emotionele periode. De duur en de aard van het afscheidsproces zijn voor iedereen anders. Maar hoe begint u met een afscheid? Wat kunt u allemaal doen om het overlijden van uw dierbare voor uzelf een plek te geven?

Op deze pagina leest u over het rouwproces en wat u kunt doen om het voor nabestaanden draaglijker te maken.

Wanneer begint u met afscheid nemen?

Afscheid nemen van een overleden geliefde is niet eenvoudig. Vaak wordt gedacht dat het rouwproces pas na het overlijden begint. Dat is slechts gedeeltelijk zo.
Maar bij een onverwacht overlijden moet wel direct afscheid worden genomen en moet er opeens veel worden geregeld. Daardoor kan het gebeuren dat de nabestaanden niet genoeg tijd hebben om alles een plek te geven. Het afscheid nemen begint in zulke situaties vaak wél pas op de dag van de ceremonie.

De dag van het afscheid is dan ook de dag waar nabestaanden vaak aan terug zullen denken. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat deze dag op een mooie en eervolle wijze verloopt en wordt ingericht.

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

Denk na over hoe de overledene het had gewild.

Soms zijn nabestaanden ten einde raad en kennen ze geen moment van rust na het plotseling overlijden van hun dierbare. Hoe het afscheid zo snel te regelen? Het is dan verstandig om goed na te denken over wat de overledene had gewenst voor zijn of haar begrafenis of crematie. U kunt die dingen, wanneer u daar klaar voor bent, dan voor de overledene invullen. Het helpt om terug te denken aan de mooie momenten die u samen heeft gekend.

westerveld-begraafplaats-crematorium-dame-schoonzoon

Praten om de pijn te verlichten.

Ga in gesprek met anderen en lucht uw hart; dat zal u verder helpen in het beginnen met het nemen van afscheid. Deel herinneringen. Geef aan waar u mee zit, wellicht heeft een ander daar een oplossing voor.

Tips voor de nabestaanden om te beginnen met afscheid nemen.

1. Plan bewust momenten in om tijd voor uzelf te nemen.
  2. Negeer uw verdriet niet.
  3. Neem contact op met een professional als het omgaan met verlies niet goed gaat.
westerveld-begraafplaats-crematorium-raam-dudok-zaal

Begraven of cremeren?

Misschien lijkt het voor u op een bepaald moment het beste om een dierbare te laten begraven, maar denkt u daar een paar dagen later anders over. De keuze die u maakt, hoeft echter niet direct definitief te zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, maar geen enkele reden is verkeerd. Door de ontwikkelingen in de uitvaartbranche is er tegenwoordig ontzettend veel keuze in hoe een afscheid eruit kan zien. U kunt met ons de mogelijkheden bespreken. Maak een definitieve keuze op een moment dat goed voelt, zodat u straks ook met een goed gevoel kunt beginnen met het nemen van afscheid

as sieraad

De as verwerkt in een kunstwerk of sieraad.

Het in uw huis plaatsen van de as kan helend werken in het lange proces van afscheid nemen. De as laten verwerken kan op verschillende manieren: een glazen kunstwerk of een sieraad waarin de as wordt verwerkt, of een prachtige urn. Dit geeft het gevoel dat de overleden dierbare altijd bij u is.

Verder praten? Wij staan klaar met persoonlijk advies​

Om goed te kunnen beginnen met afscheid nemen van uw dierbare, moet er veel worden geregeld. Ga met ons in gesprek of kies direct een uitvaartverzorger. Deel uw wensen en ontdek de mogelijkheden. Samen gaan we voor het mooiste afscheid.

Plan uw vrijblijvende kennismakingsgesprek via onderstaand formulier.

Tekst over persoon

Westerveld biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Westerveld kunt u hiervoor een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Westerveld biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.