Cremeren of begraven, hoe maakt u die keuze?

Bij een overlijden komt er in korte tijd veel kijken, zoals de keuze voor een begrafenis of crematie. Maar hoe maakt u die keuze? Welke mogelijkheden zijn er en wat komt er bij kijken?

Op deze pagina leest er alles over. Natuurlijk staan wij ook altijd voor u klaar voor persoonlijk advies en zorg.

Persoonlijke overweging

De keuze tussen het begraven of cremeren is erg persoonlijk. Daarbij zijn er verschillende zaken die een rol kunnen spelen in uw keuze, zoals bijvoorbeeld religie, kosten of het milieu. Neem de tijd om erachter te komen welke keuzes bij u passen. Maak bijvoorbeeld ook eens een wandeling over begraafplaatsen en langs columbaria. U ziet dan wat allemaal mogelijk is en het leidt tot inspiratie.

Veel mensen bespreken voor hun overlijden hun wensen met hun dierbaren. Ook worden deze vaak met hen gedeeld via een online wensenlijst. In wensenlijsten die mensen tijdens hun leven maken staat bijvoorbeeld welke muziek er gedraaid moet worden. Door dit soort wensenlijsten zijn de nabestaanden op de hoogte van de wensen voor, tijdens en na het afscheid en kunnen ze daaraan ook voldoen. Bij een plotseling overlijden moeten nabestaanden de keuze voor begraven of cremeren echter vaak zelf maken. Een keuze die makkelijker gemaakt kan worden door gewoontes in de familie of gesprekken die met de overledene zijn gevoerd voor het overlijden.

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

De verschillen tussen begraven en cremeren.

Afscheid nemen van een dierbare doet iedereen op zijn of haar eigen manier. De keuze tussen een begrafenis en crematie kan een belangrijke rol spelen. Bij een begrafenis wordt de overledene begraven, waardoor er een plek is om naar terug te keren en te herdenken. Sommigen zien begraven ook als het ‘teruggeven’ van het lichaam aan de aarde. De keuze voor begraven of cremeren is niet de enige keuze die gemaakt moet worden. Als de overledene wordt begraven is er een plek om terug te keren en te herdenken. Maar dat kan ook na een crematie.

Ook dan kan de urn bijgezet worden in bijvoorbeeld een urnengraf, een bestaand graf of in een columbarium. Ook kan een deel van de as worden bewaard en een ander deel in bijvoorbeeld een mini urn. Maar de as kan ook worden verstrooid worden en een deel bijvoorbeeld verwerkt worden in bijvoorbeeld een as-sieraad.

westerveld-begraafplaats-crematorium-kaars aansteken

Het verschil in kosten.

Bij de keuze voor een begrafenis of crematie kunnen ook de kosten meewegen. Over het algemeen geldt dat bij een crematie de kosten lager zijn dan bij een begrafenis, vooral vanwege gemeentelijke kosten en het grafmonument. De totale kosten blijven echter altijd afhankelijk van de keuzes die bij een afscheid genomen worden. Zoals een ingetogen of juist uitbundig afscheid. Een handige online berekeningstool geeft een goede indicatie van de kosten.

Hulpvragen voor het maken van de juiste keuze

Onderstaand een paar vragen die wellicht kunnen helpen bij het kiezen tussen begraven en cremeren:

• Wat past bij mij?

• Waar voel ik mijzelf goed bij?

• Wat hebben mijn nabestaanden het liefst?

• Wat zijn mijn beweegredenen om te kiezen voor begraven of cremeren?

• Wil ik dezelfde keuze maken als eerder overleden familieleden of maak ik een eigen keuze?

Zeker zijn van uw keuze? Wij helpen u graag.

Een keuze moet goed voelen, maar soms is het moeilijk om die zelf te kunnen maken. Wij staan klaar voor persoonlijk advies en zorg. Via de onderstaande button kunt u vrijblijvend een adviesgesprek inplannen.

Vrijblijvend adviesgesprek inplannen

Advies ontvangen en inspiratie opdoen? Onze adviseurs gaan er graag met u over in gesprek.

Tekst over persoon

Westerveld biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Westerveld kunt u hiervoor een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Westerveld biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.