de graven in gedenkpark Westerveld liggen verspreid tussen bomen en groen

Cremeren of begraven, hoe maak je die keuze?

Bij een overlijden is het kiezen tussen een begrafenis of crematie een belangrijke keuze. Maar hoe maak je die keuze? Welke mogelijkheden zijn er en wat mag je niet vergeten?

Op deze pagina lees je er alles over. Natuurlijk staan wij ook altijd voor u klaar. Laten we er eens over praten. Wij staan klaar voor persoonlijk advies en zorg.

Persoonlijke overweging

De keuze tussen het cremeren of begraven is erg persoonlijk. Daarbij zijn er verschillende zaken die een rol kunnen spelen in de uiteindelijke keuze. Denk bijvoorbeeld aan religie, kosten of het milieu. Gun jezelf de tijd om erachter te komen wat je voorkeur heeft.

Door te onderzoeken waar je jezelf prettig bij voelt, ondervind je wat er bij je past. Begraafplaatsen zijn vaak te bezoeken en kunnen tot prachtige inzichten leiden. Maak daar gebruik van.

Veel mensen delen voor hun overlijden de wens of laten dit vastleggen. Krijgen jullie te maken met een plotseling overlijden? Dan beslissen jullie als nabestaanden zelf tussen het begraven en cremeren. De keuze kan dan worden beïnvloed door gewoontes in de familie of gesprekken die met de overledene zijn gevoerd voor het overlijden.

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

De verschillen tussen het cremeren of begraven.

Het afscheid nemen van een dierbare doet iedereen op zijn of haar eigen manier. De keuze tussen een crematie of begrafenis kan een belangrijke rol spelen in dat proces. Om de keuze te kunnen onderbouwen en deze wat te vereenvoudigen, wil je op de hoogte zijn van de verschillen.

Bij een begrafenis wordt de overledene in een kist onder de grond begraven. Sommigen vinden dat een eng idee, bij Westerveld vinden we dit juist een mooi iets. We zien het hier als het ‘teruggeven’ van het lichaam aan de aarde. Bij een crematie wordt de overledene, inclusief kist, in een oven verbrand.

Voordelen begravenis:

• Nabestaanden zijn getuigen van het moment dat de kist het graf in gaat. Dit kan helpen tijdens de verwerking.

• Het graf kan persoonlijk worden gemaakt.

• Begraven is een milieubewuste keuze.

Voordelen cremeren:

• De as kan op een zelfgekozen plek worden uitgestrooid of bewaard.

• De as kan op verschillende manieren verwerkt worden. Sieraden en prachtige glazen urnen zijn mooie voorbeelden.
  • Een crematie is in de meeste gevallen minder duur dan een begrafenis.
westerveld-begraafplaats-crematorium-kaars aansteken

Keuzes hoeven niet definitief te zijn

Vaak denken we dat de keuze die we maken tussen het cremeren of begraven definitief zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden, ook na een crematie. De vraag ‘komt er een rustplaats?’ is in alle gevallen zelfs overbodig. Die kan er namelijk altijd komen. Zo kun je ervoor kiezen een deel van de as te bewaren en het restant in een urn te laten verwerken.

De urn kan bijgezet worden in een bestaand graf. De as kunnen jullie uitstrooien of je laat er een mooi as sieraad van maken.

Wat is het verschil in kosten?

De kosten van een begrafenis of crematie zijn voor sommigen bepalend in de keuze die zij maken. Een gemiddelde prijs is lastig te geven: de kosten zijn afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. Over het algemeen geldt dat een crematie voordeliger is dan een begrafenis. Dit omdat er bij een begrafenis grafrechten betaald moeten worden. De kosten kunnen per gemeente en dus locatie verschillen.

Wilt u een indicatie van de kosten van een begrafenis of crematie op Westerveld?

begraven of cremeren hoe maak je deze keuze

Wat is duurzamer: cremeren of begraven?

Jezelf qua keuze tegen laten houden door duurzaamheid is tegenwoordig niet meer nodig. Door de ontwikkelingen in de uitvaartbranche worden zowel crematies als begrafenissen steeds duurzamer. Zo zijn er milieuvriendelijke keuzes te maken en kan er onder andere gekozen worden voor een duurzame kist.

Wij kunnen jullie daarmee helpen. Zo neemt de populariteit van de lijkwade en opbaarplank toe sinds een kist niet meer verplicht is. Maar er zijn meer milieuvriendelijke opties, die delen we graag met je in een persoonlijk gesprek.

Hulpvragen voor het maken van de juiste keuze

Onderstaand een aantal hulpvragen die u kunnen helpen bij het kiezen tussen het cremeren of begraven:

• Waar voel ik mezelf prettiger bij?
  • Wat hebben mijn nabestaanden het liefst?
  • Wat zijn mijn beweegredenen om mezelf te laten begraven of cremeren?
  • Wil ik dezelfde keuze maken als overleden familieleden of maak ik een eigen keuze?

Zeker zijn van je keuze? Wij staan je bij.

Laten we vooropstellen dat je keuze goed moet voelen. En dat kan knap lastig zijn.

Laten we er eens over praten. Wij staan klaar voor persoonlijk advies en zorg. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Westerveld biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Westerveld kunt u hiervoor een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Westerveld biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.